De innovatiekracht én -durf van Werkina

UNIEK EVENEMENTENSCHIP IS TECHNISCH WONDER

Engineer Marty Vos werkt de software van het W-PROP powermanagement tot in detail uit.
Engineer Marty Vos werkt de software van het W-PROP powermanagement tot in detail uit.

De Ocean Diva is een typisch voorbeeld van Werkina’s innovatiekracht en -durf. Een volledig elektrisch evenementenschip vol hospitality en entertainmentstechniek. Hiervan is er geen tweede. Zo’n project moet je durven aan te gaan. 2.100 KWh aan power in de batterijen, dat efficient en vooral storingsvrij over al die systemen verdeeld moet worden. W-PROP is het managementsysteem die dat mogelijk maakt.

 

Al het vermogen komt uit batterijen, die verrassend compact in twee beschermde kamers opgeslagen staan. De 750 volt die daar uitkomt gaan door zware koperen rails de frequentieregelaars in. Het W-PROP verdeelt het vermogen naar alle energieverbruikers aan boord. En dat zijn er nogal wat, in alle denkbare voltages. Om te beginnen natuurlijk de twee aandrijfmotoren, waarmee het schip 3,5 tot 5 uur kan varen. Een schip dat honderden mensen aan boord heeft, heeft een flink klimaatsysteem, een grote toiletruimte, ontelbare LED’s, twee giga-TV-schermen, een enorm sound system, een lichtinstallatie, diverse barren, een grote keuken met dito koelruimtes, maar ook een waterzuiveringsinstallatie, een uitschuifbaar zwemplateau met boot, twee portaalkranen (om pallets bevoorrading aan boord te zetten) en overal schuifdeuren.

 

Engineer Marty Vos van Werkina legt de laatste hand aan het fine-tunen. De inbedrijfstelling verloopt in fases en is bijna voltooit. Aan boord van zo’n uitzonderlijk schip is het opzetten en het uitwerken van de software iets waar hij zichtbaar genoegen aan ontleent. 

 

Waar begin je als je een alles-omvattend systeem moet inrichten? Marty Vos: “Eerst ga je in overleg met de klant en met leveranciers. Wat zijn de wensen, hoe kijken fabrikanten van apparatuur daar tegen aan. Dan begin je met de grootste verbruikers. Vervolgens pas je alle andere systemen in. Een boegschroef kan veel vermogen wegnemen uit het systeem, waar haal je dat vandaan? En wat als tegelijk het klimaatsysteem aanslaat? Zo stem je aanvoer en afname van vermogen op elkaar af volgens het ‘als dit, dan dat’-principe, op zoek naar balans in het systeem. In het begin is het een kwestie van gevoel en ervaring. Dit heeft ongeveer zoveel nodig, en dat vraagt zoveel. Dan kijk je wat er in de praktijk gebeurt. Theoretisch modellen blijken dan soms niet zoveel waard.”

 

 

 

De proefvaart is het moment waarop alles samenkomt. Marty Vos positioneert zich dan met zijn laptop niet in de stuurhut, maar in de machinekamer. “Daar hoor ik alles in- en uitschakelen, maar ook het kreunen als er veel gevraagd wordt. Dan weet ik dat ik bepaalde curves moet bijstellen. Zo’n proces moet je niet overhaasten. Het liefst blijf ik net zolang aan boord tot alles 100% in balans is onder alle denkbare situaties. Mijn collega’s creëren extra tijd en mogelijkheden voor mij door hun vakkundige aanleg van de installaties aan boord. Dit is iets wat vaak onderschat wordt. We doen het samen, en software kan nu eenmaal niets zonder deugdelijk aangebrachte hardware.”

 

De Ocean Diva heeft straks haar eigen plek aan de oevers van de Thames. Het zal een bijzondere ervaring zijn om hier straks gast te zijn, zeker als de trossen los gaan en het schip door de metropool vaart. Na een rondvaart gaat de walvoeding er in en neemt het schip in een uur of drie weer 2.100 KWh aan boord, genoeg voor het volgende evenement.