‘Onvoorstelbaar veelzijdig en het betaalt goed!’

Servicemonteur verveelt zich geen moment

Gilles van Suijlekom, servicemonteur bij Werkina

“Zonder boegschroef is het knap lastig varen”, valt Gilles van Suijlekom (21) met de deur in huis. Samen met zijn collega Marc Vos (22), praat hij honderduit over zijn werk als servicemonteur (elektro) in de binnenvaart. “Engineer heet dat in hogere kringen”, lacht de oudste van de twee. “Maar het betekent gewoon precies hetzelfde.” Ze staan met beide benen op de grond, al is die niet altijd even vast onder de voeten. “Omdat de scheepvaart 24 uur per dag en zeven dagen van de week doorgaat. En omdat elektrische installaties weleens dienst weigeren.” 

 

meer lezen

Sleephopperzuiger DC Orisant

Grootste schakelbord ooit

In de geschiedenis van het bedrijf

Grootste schakelkast ooit
Segment 1 (1 en 2 zijn gelijke delen) van 5. Klik om de binnenkant te bekijken!

Werkina heeft de grootste serie schakelborden uit de historie van het bedrijf opgeleverd. De serie bestaat uit 5 segmenten met een totale lengte van 46 meter, en is bedoeld voor een groot baggerschip. De elektrische installatie is een coöperatie met Gebhard Electro.

Zowel de voortstuwing als de baggerpompen zijn volledig elektrisch. Vier Mitsubishi generatoren van respectievelijk 1.275 kW, 1.700 kW en twee van 3.400 kW leveren gezamenlijk bijna 10.000 kW aan power!

 

Werkina’s power management-systeem (W-PROP), met daarin o.a. Vacon frequentie drives, verdeelt deze enorme hoeveelheid energie over de 4 voortstuwingsmotoren van ieder 1.800 kW, 2 boegschroeven elk 700kW en 1 hekschroef van 700kW.

 

 

Ook de baggerinstallatie draait volledig elektrisch. Twee elektromotoren van 2.250 kW voor de baggerpomp en 3 stuks jet pompen (twee van 950kW en een van 700kW slokken heel wat kW’s op. Daarnaast zijn er andere verbruikers verbruikers zoals een aantal transportbanden, lieren en de statische converter van 500kVA, die de spanning voor het boordnet verzorgd.

 

Alles bij elkaar een indrukwekkende installatie waar we dan ook bijzonder trots op zijn.


meer lezen