Het verhaal achter Power Management

BALANS AAN BOORD

Gilles van Suijlekom, servicemonteur bij Werkina

Het wordt vaak als vanzelfsprekend gezien dat aan boord van een vaartuig alles functioneert zoals het bedoeld is. Dat het schip onder alle omstandigheden bestuurbaar en manoeuvreerbaar blijft, ook wanneer ander energieverbruik, dan de voortstuwing, om extra vermogen vraagt. Om deze gecombineerde functionaliteit te garanderen, zijn moderne schepen uitgerust met een Power Management Systeem. Een geautomatiseerde oplossing die de balans bewaakt tussen de geleverde en gevraagde energie aan boord.

 

 De vraag naar het nut en de noodzaak van een PMS is eenvoudig te beantwoorden. Stel dat de generator ruim voldoende vermogen levert om zelfs op piekmomenten moeiteloos aan de vraag te voldoen. In dat geval is het belang van beheer en controle van de energievoorziening minimaal. In het geval dat de energievoorziening, op basis van een efficiënt en effectief ontwerp, om directe aansturing vraagt, is het onmisbaar. Concreet: het energiegebruik overstijgt nooit de capaciteit. Het systeem voorkomt dit door gebruikers uit te schakelen of  te begrenzen in opgenomen vermogen. Voor de instellingen van het Power Management Systeem bestaat geen standaard normering. Dit is waar de balans om draait: het energieprofiel van alle installaties aan boord tegenover de wensen en eisen van de schipper. En dat voor elk schip apart.  

 

 

Maatwerk

Een PMS implementeren vraagt om maatwerk. De meesten begrijpen dat een kraanschip een ander energieprofiel kent dan een veerboot. Programmeurs vertalen de specificaties in unieke software voor elk schip afzonderlijk. Werkina beschikt over aantoonbare ervaring in de programmering en installatie van dit soort systemen. Kenmerkend voor de programmatuur is het gebruiksgemak. De software kent hoogwaardige functies, zoals een black-out preventie. Het systeem brengt daarvoor de consequenties van elke keuze voorafgaand aan de uitvoering in beeld. De eigenaar of schipper bepaalt de variabelen waarop een PMS de energiebalans aan boord bewaakt. Denk aan efficiency, brandstofbesparing en de beheersing van onderhoudskosten. Meer vragen? Kijk op werkina.nl.